Searching...
7 Temmuz 2014 Pazartesi
22:40 0

FDA kişisel dış iskeleti ilk kez onaylandı

 
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ReWalk adı verilen ve türünün ilk örneği olan robotik cihazı onayladı. ReWalk (tekrar yürü), adından da anlaşıldığı gibi omurilik yaralanması geçirmiş milyonlarca insana, yeniden yürüyebilmeleri için modern teknolojinin yardımını sunuyor. Birleşik Devletler’de kişisel kullanım için onaylanan ilk dış iskelet olan ReWalk, onu giyen kişinin felç olmuş bacaklarını hareket ettirerek çalışıyor. Bu, robotiğin Skynet-tarzı robot kıyameti gibi karamsar tasarımların yanında insanların iyiliği için neler başarabileceğinin muhteşem bir örneği.
ReWalk kullanıcıyı destekleyecek şekilde, bacaklara ve üst vücuda kemerlerle bağlanıyor. Her kalça, diz ve ayak bileği bağlamına cihazın üzerinde bulunan bilgisayar ile kumanda edilen motorlar denk geliyor. Bacakların eklemli kısımları, buralarda cihazın sırt kısmında bulunan pil ve bilgisayara erişen dengeleyicilere kemerlerle bağlanıyorlar.
Belden aşağısı felçli hastaların pek çoğu bacaklarını kısmen hareket ettirebiliyorlar, ancak ReWalk’ı kullanırken bunu yapmalarına gerek yok. ReWalk bütün işi bileğe bağlı kablosuz kontrol cihazı ile yönetiyor. T7 ve L5 arası omurilik yaralanmasına sahip kişiler ReWalk’ı denemeliler. ReWalk sahip olduğu eğim sensörü ile ayakların çeşitli zeminlerde denk olarak yerleşmesini sağlıyor. Tüm bunlara karşın kullanıcılar robotik dış iskelet onları taşırken kendilerini bir çift koltuk değeneği ile dengelemeliler. Şirketin ReWalk kullanarak merdivenleri çıkan kişileri göstermesine karşın, bu özellik resmi olarak onaylanmış değil.
Kişisel robotiğin harekete dayalı kullanımları potansiyel olarak oldukça kullanışlı, bundan dolayı bu endüstri de ilk olarak buraya odaklanıyor. Buna benzer dış iskeletler oldukça geniş bir olası kullanım yelpazesine sahip. Sizin ağır cisimleri taşımanızı veya tek sıçrayışta yüksek binaları aşmanızı sağlayacak dış iskeletler düşünün. Buna benzer teknolojiler gelecekte insan gücünü artırmak için kullanılabilir. Ayrıca olası robotik savaşları da unutmamak gerek.
Birleşik Devletler’de bulunan ve felçli hastaların önemli bir kısmını oluşturan 200.000’den fazla kişi, tıbbi olarak ReWalk dış iskeletini kullanabilecekler. Ancak bu da ucuza mal olmayacak. Cihazın ev versiyonu yaklaşık olarak 70.000$ değerinde olacak. Ayrıca ABD’de bulunan sigorta şirketlerinin bu cihaz için ödeme yapacakları da kesin değil.
ReWalk almak isteyenlerin fiziksel koşulları yerine getirmeleri ve fizyoterapistlerin gözetiminde bir çeşit eğitimden geçmeleri gerekiyor.
Kaynak: extremetech.com/extreme/185758-fda-approves-first-ever-personal-exoskeleton

0 yorum:

Yorum Gönder