Searching...
14 Haziran 2014 Cumartesi
11:14 0

Işık hızında bir uzay gemisi hayal olmaktan çıkıyor mu?

Işık hızında bir uzay gemisi hayal olmaktan çıkıyor mu?


 
NASA fizikçisi Harold White uzay gemisi atılgan tarzı bir uzay gemisinin konsepti üzerinde çalışıyor. 1: On milyonluk bir makette Çevresinde ikiTorus Halkası bulunan bir uzay gemisi çevresinde oluşan sabun köpüğü gibi bir Warp köpüğü ile hareket edecek. Mark Rademaker veMike Okuda ile birlikte çalışan Harold White çalışmanın temelini oluşturan matematiği en iyi bu şekilde karşılayabildikleri kanaatinde.

Meksikalı fizikçi Miguel Alcubierre 1997 de bu çalışmaların temelini atmıştı. Çok yüksek enerji düzeylerine gerek olacağı gerekçesiyle bir çok bilim insanı bu fikre itibar etmemişti.
Şimdi White bir futbol sahası büyüklüğündeki bir geminin çevresindeki iki Torus Halkasıyla çok daha düşük enerji düzeyleriyle hareket edebileceğini göstermiş yaptığı hesaplamalarla.

Egzotik bir materyalden oluşan Torus Halkaları zaman-mekânı bükerek geminin uzayı büzüştürüp arkasındaki uzayı genişleterek yol alacak. Geminin kendisi bir köpük balonu içinde kalarak zaman sünmelerinden etkilenmeyecek. Geminin içindeki her şey ışık hızı sınırına ne kadar yaklaşıldığına bağlı olacak. Yani uzay-zaman, uzayın yapısı bu durumda ışık hızından bağımsız olarak kullanlabilecek.
Böylece evrenin ışık hızı sınırlamasını aşılmış olmadan ışık hızının 10 katına kadar çıkılabileceği hesaplanıyor. Hesaplamalara göre böyle bir şey için Jüpiter büyüklüğünde bir kütleyi enerjiye çevirmek gerekiyormuş.
White ve arkadaşlarına gör 1997 de gönderilen Voyager-1 sondası büyüklüğünde bir kütleye sahip gemicik böyle bir yolculuğa çıkabilir şimdiden. Uzay-zaman bülülmesi de ossilasyonla ayarlanarak gerekli enerji miktarı dahada düşürülebiliyor diyor.
Fiziği ve matematiği bunları anlamaya yetenler biz sırada ölümlüler için birazcık açıklama yaparlarsa çok sevineceğim …


0 yorum:

Yorum Gönder