Kepler'den Haberler
Güneş Sistemi dışındaki gezegen avında gökbilimcilerin büyük umutlar beslediği Kepler Uzay Aracı, araştırmasını yapacağı yörüngesine doğru yoluna devam ediyor. Şu an Dünya'dan 1 milyon km uzaklıktaki Kepler, saniyede 1 km yol alıyor.
Kepler Uzay Aracı 7 Mart 2009 da fırlatıldı. Uzay boşluğuyla tanıştığından bu yana, çeşitli testler yapıyor ve teleskopunu en iyi görüntü ve veri analizi için ayarlıyor.
Kepler Uzay Teleskopu özellikle Dünya benzeri ötegezegen bulmak için tasarlandı. Yaşamın mümkün olabileceği bir gezegende özellikle su, oksijen ve karbon en önemli elemtleri oluşturuyor. Bu gazları bulunduran bir gezegende yaşam olma olasılığı yüksek. Şimdiye kadar bulunan 342 ötegezegenden sadece birinin (Gliese 581 c) sıcaklığı 0-40 C derece aralığında. Bu sıcaklık aralığı da sözkonusu gezegende suyun bulunma olasılığını yükseltiyor. Bunun dışında bulunan gezegenler ise ya yıldızlarından çok uzakta, ya da oldukça yakında bulunuyor.
Ancak burada asıl aranılan özellik bunlarla sınırlı değil. Gezegenin aynı zamanda yaşamsal bölge içerisinde de yer alması gerekiyr. Aşağıdaki grafikte herhangi bir yıldızın yaşamsal bölgesi nerede olması gerektiği belirtilmiştir.
342 ötegezegenden hiçbirisi Dünya büyüklüğünde değil. Bulunanların hepsi Dünya'dan oldukça büyük. Bunun nedeni ise kullanılan yöntemlere karşılık teleskop ve yardımcı araçların yeterince hassas olmaması.
Kepler, ötegezegen bulunma yöntemlerinden geçiş yöntemini kullanarak yeni gezegenler bulacak. Bu yöntemde yıldızların parlaklık grafiklerindeki değişimler izleniyor. Eğer bir yıldızın önünden başka bir gökcismi geçerse yıldızın parlaklığında belirgin bir düşme gerçekleşir.Parlaklığıun azalma miktarı ise yıldızın önünden geçen cismin kütlesel büyüklüğünü verir. Ancak bu azalma çok küçüktür. Bir örnek vermek gerekirse, bizden 1000 km uzaklıkta bulunan güçlü ışık kaynağının (örneğin projektör) önünden geçen sivrisineği görmeye çalışıyoruz!!
Kepler, uzayda Büyükayı Takım yıldızının iki katı büyüklüğğündeki bir alanı tarayacak. Hubble'a göre çok daha geniş alan bu. Buarda da bir karşılaştırma verirsek, Hubble kum tanesi kadarlık yeri gözlemleyebiliyorsa Kepler bir CD büyüklüğündeki bölgeyi gözleyebilecek.
kaynak: http://gokbilgi.blogspot.com.tr/2009/03/keplerden-haberler.html
0 yorum:
Yorum Gönder