Maryland Üniversitesi’nden fizikçi James Franson, ışık hızının düşünüldüğünden gerçekten daha yavaş olduğunu ortaya koydu.
Parçacıkların dünyaya 4,7 saat geç kaldığı anlaşıldı. Bilim adamları farklı kaynaktan gelen fotonlardan kaynaklandığını düşündüler. Peki ya öyle değilse ? Franson ışığın vakum polarizasyonu adı verilen bir özellikten dolyı yavaşlayabileceğini düşünüyorlar. Foton pozitron ve elektrona ayrılarak çok kısa zamanda foton tekrar fotona dönüşebiliyor. Bu nedenle yerçekimsel bir fark oluşarak, parçacık çiftleri arasında tekrar birleşirken küçük bir enerji etkisi oluşabiliyor . İşte bu nedenle ışık yavaşlayabiliyor. Eğer bu tarzdan ayrılma birleşmeler 168,000 ışık yılı boyunca pek çok kez oluşuyorsa SN 1987A’ dan gelen ışığın 4,7 saat gecikmesi mümkün.
Franson’ın fikirleri bilinen gerçekleri tersine çevirebilir. Bu nedenle kozmolojik teori temel alınan ölçümler temel hatalı olacaktır. Örneğin güneşten gelen enerji bize düşünüldüğünden daha geç geliyor olabilir. Ya da 12 milyon ışık yılı uzaktaki Messier 81 galaksisinin ışığı, hesaplandığından 2 hafta daha geç geliyor olabilir. İddialar gerçekten sarsıcı. Sonuç olarak gök cisimlerinden, galaksilere pek çok astro fizik ölçümü değişebilir. Işık hızının düşünüldüğünden daha yavaş olması herhalde halen bazı gizemleri bilmediğimizi gösteriyor
Kaynak: Gerçek Bilim
Kaynak: Gerçek Bilim
0 yorum:
Yorum Gönder